żurawina

Żurawina na surowo na zimę.

Ojej, zaniedbuję te stronę, ale znowu obiecuję poprawę, jak tylko unormujemy sytuację i bardziej wdrożymy się w wir życia szkolno-przedszkolnego to wrócimy 😉

żurawina

A dzisiaj szybki przepis na żurawinę do słoiczków na zimę. Nasza kolejna naturalna broń z zapaleniami i przeziębieniami.
Żurawinę kupuję na targu, tylko i wyłącznie leśną!
Raz eksperymentowałam z tą ogrodową, ale miała zdecydowanie mniej soku i… wyszła mi gorzka.

Składniki (jak zwykle wszystko „na oko”):
żurawina
cukier (cukru potrzebujemy tyle, ile musu po zmieleniu żurawiny otrzymacie. Jeśli to będą 2 litry papki owocowej, to ok. 2 kg cukru.)

żurawina

Żurawinę mielimy przez maszynkę na drobnym sitku, wsypujemy cukier, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem do całkowitego rozpuszczenia się cukru – dzień lub dwa.

Żurawinę przelewamy do wypieczonych w piekarniku słoików (ok 15 minut w temperaturze 100 stopni), zakręcamy wygotowanymi i osuszonymi zakrętkami.
Odstawiamy w ciemne i w miarę chłodne miejsce, a w zimie cieszymy się zapachem i smakiem leśnego lata zamkniętym w słoiku.
Żurawinę chętnie pijamy z herbatą lub z czystą wodą. :)

żurawina

Udostępnij na:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>