zupa borówkowa

Zupa borówkowa, chłodnik jagodowy z makaronem.

Szybka zupa, idealna na upały, lekka i smaczna.

W naszym regionie borówki, w innych regionach jagody  :)

chłodnik jagodowy

Składniki:

– szklanka borówek mogą być leśne, ale robiłam tez z borówki amerykańskiej
– łyżka ksylitolu lub cukru,
– opcjonalnie cynamon do smaku i śmietana kremówka.
– makaron (jeśli podajecie zupę dzieciom to wybierzcie mały fikuśny makaron np. literki, gwiazdki, widziałam też kaczuszki ;))

Borówki zasypać ksylitolem/cukrem i zalać wodą, tak by były przykryte, zagotować. Zestawić z płyty, zmiksować i doprawić do smaku cynamonem jeśli ktoś lubi. Następnie schłodzić.

Makaron ugotować osobno.

Schłodzoną śmietankę ubijamy i podajemy z zupą.

Tyle pracy, smacznego.

zupa borówkowa

 

 

Udostępnij na:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>