syrop_z_mniszka

Syrop z mniszka, miód z mniszka.

Niedzielę spędziliśmy w Krakowie, gdzie wiosna już całkowicie zakrólowała. Kwitną forsycje i moje ulubione magnolie, jest zielono. Zachwycam się tak, bo w górach wczoraj sypnęło świeżym śniegiem, a drzewa mają dopiero małe pąki liściowe, więc o kwitnięciu forsycji jeszcze nie ma mowy.

Na podkrakowskich łąkach zaczynają również pojawiać się żółte główki mniszka lekarskiego i pospolitego, a więc najwyższy czas podzielić się z Wami przepisem na syrop z mniszka. Zwłaszcza, że dziś otworzyłam ostatnią butelkę ze swoich zapasów.

syrop_mniszek_lekarski

Syrop z mniszka ma smak podobny do miodu, pachnie majowym słońcem i ma właściwości lecznicze. My stosujemy go jako dodatek do herbaty lub po prostu jako sok do wody.

Składniki:

ok. 300 główek mniszka
1,5 litra wody
2 małe cytryny
1 łyżeczka kwasku cytrynowego (opcjonalnie)
400 g cukru

Kwiaty mniszka zbieramy przed południem w słoneczną pogodę,  ponieważ wtedy są najbardziej rozwinięte. Urywamy same główki. Zebrane kwiaty można zostawić na godzinę na białym papierze w słońcu po to, by wszelkie owady z nich powypełzały ;).

syrop_z_mniszka

Całe kwiaty zalewam wodą. Dawniej obierałam płatki kwiatostanowe z zielonych okryw, co widać na zdjęciu, ale w zeszłym roku, ze względu na brak czasu, zalałam wodą kwiaty w całości. Syrop nie zmienił swojego smaku i nie zrobił się gorzki, czego na początku się obawiałam.

Do kwiatów dodajemy dobrze umytą i sparzoną 1 cytrynę pokrojoną w kawałki oraz kwasek. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odcedzamy kwiaty i cytrynę. Najlepiej odcisnąć je przez czystą ściereczkę.

Do wywaru dodajemy cukier i gotujemy przez około 2 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż wywar zgęstnieje. Im dłużej będziecie gotować, tym bardziej gęsty „miód” uzyskacie. Pod koniec gotowania dodajemy sok z drugiej cytryny i gotujemy jeszcze ok. 15 minut.

Gorący syrop przelewamy do czystych, wyparzonych butelek lub słoików. Ja „wypiekam” butelki w piekarniku ok. 15-20 minut w 110 stopniach.

Pamiętajcie, żeby zbierać kwiaty daleko od ruchliwych dróg.

Syrop z mniszka oprócz dobrego smaku ma też właściwości lecznicze: działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, poprawia trawienie, łagodzi kaszel i infekcję dróg oddechowych. Ze względu na właściwości moczopędne wspomaga leczenie infekcji dróg moczowych.

My syrop z mniszka stosujemy zamiast cukru do słodzenia herbaty, uwielbiamy jego smak. A co do jego właściwości leczniczych, to powiem, że w sumie w trakcie zimy może tylko raz na cały sezon każde z nas miewa katar, większych przeziębień od jakiegoś czasu wcale nie miewamy, więc może coś w tym jest ;).

Mniszek Lekarski potocznie zwany jest mleczem, ale nazwa mlecz odnosi się do innej rośliny, z tej samej rodziny (astrowatych), co mniszek.

ze względu na działanie moczopędne syrop z mniszka łagodzi schorzenia pęcherza, nerek i kamicy moczowejhttp://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/syrop-z-mniszka-lekarskiego-nie-tylko-na-kaszel-jakie-wlasciwosci_41450.html
ze względu na działanie moczopędne syrop z mniszka łagodzi schorzenia pęcherza, nerek i kamicy moczowejhttp://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/syrop-z-mniszka-lekarskiego-nie-tylko-na-kaszel-jakie-wlasciwosci_41450.html

 

 

Udostępnij na:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>