syrop z mięty

Syrop z mięty i cytryny oraz o tym jak pasteryzować przetwory.

Przepis dostałam od koleżanki Basiulki. Syrop robię po raz pierwszy, więc nie wiem jak przetrwa zimę w butelkach.

syrop z mięty

Natomiast jedno wiem: jest genialny jako dodatek do chłodnej wody w upalne dni lata, rewelacyjnie gasi pragnienie, a i dobrze wpływa na trawienie :).
W zimie idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbatki.

mięta

Składniki (oczywiście jak zwykle mniej, więcej):
30 gałązek świeżej mięty,
sok wyciśnięty z 5 cytryn lub mały kwasek cytrynowy,
1 kg cukru, można dać mniej,
2 l wody.

mięta
Gałązki mięty pociąć na kawałki, zalać ciepłą (nie gorącą) przegotowaną wodą i zostawić na 12 godzin.
Dodać sok z cytryn i zostawić ponownie na 12 godzin.
Miętę wyciągnąć i odcisnąć na sitku, dodać cukier i podgrzać, tak, aby doprowadzić prawie do wrzenia, ale nie zagotowania.
Gorący napar przelać do wyparzonych butelek/słoików i zapasteryzować*.

*Pasteryzowanie
Napar wlewam do gorących słoików/butelek i dokładnie zakręcam. Na dno dużego garnka wkładam ściereczkę, po to by słoiki nie dotykały bezpośrednio dna garnka, bo mogą popękać. Słoiki z przetworami wkładam do garnka i zalewam gorącą wodą, tak aby jej poziom był ok. 2 cm poniżej zakrętki najniższego słoiczka.
Doprowadzam do wrzenia i gotuję ok. 15- 20 minut. Nakrętki powinny się uwypuklić, mogą też lekko „pyknąć”.
Wyciągam słoiki z wody, jeszcze raz dokręcam nakrętki i odstawiam do wystudzenia do góry dnem.

Udostępnij na:

Jedna myśl nt. „Syrop z mięty i cytryny oraz o tym jak pasteryzować przetwory.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>