CAM02191-001

Łatwa sałatka kebabowa

Dzisiaj mam dla Was propozycję sałatki kebabowej. Sałatka bardzo sycąca, a z doświadczenia wiem, że smakuje prawie każdemu, nawet mój teść, który raczej za sałatkami nie przepada tę zachwalał 😉

Składniki:

Podwójna pierś z kurczaka (czasami zastępuję ją filetem z indyka),
przyprawa do gyrosa dwie łyżki ok. 10 g.
cebula, ogórki kiszone, papryka czerwona, kapusta pekińska, czosnek, kukurydza z puszki, ser żółty, ketchup ;),
250 ml majonezu

Sałatka kebabowa jest sałatką warstwową, więc wszystkie składniki układajcie warstwa po warstwie i nie mieszajcie.

Wykonanie:

Mięso kroimy w drobną kostkę (ok. 1cm) i mieszamy z całą przyprawą, wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Na następny dzień mięso smażymy, gdy wystygnie przekładamy do miski i polewamy ketchupem.

Podsmażamy cebulkę i wsypujemy ją na mięso.

Ogórki kiszone zcieramy na grubych oczkach i tworzymy kolejną warstwę.

Teraz odsączona kukurydza z puszki.

Drobno pokrojona czerwona papryka.

Warstwa poszatkowanej kapusty pekińskiej.

Czosnek wyciskamy przez praskę i mieszamy z majonezem, wykładamy kolejną warstwę, majonez można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.

Wszystko posypujemy startym serem żółtym.

sałatka_kebabowa

sałatka_kebab

Smacznego :)

Po podaniu uprzedźcie gości, ze to sałatka warstwowa i nakładamy ja od samego dna naczynia 😉

 

 

Udostępnij na:

19 myśli nt. „Łatwa sałatka kebabowa”

  1. Ja robie podobna tylko nie daję sera żółtego i muszę wypróbować :) Ser na pewno nada jej jeszcze lepszego smaku 😀 A sos robie tak, że mieszam razem ketchup, majonez i czosnek i ogólnie mieszam składniki sałatki. Wiem, że prawdziwa to taka warstwowa, ale ja lubie jak wszystko jest razem połączone :) Pozdrawiam

  2. Znam tą sałatkę pod nazwą „Gyros” :)
    Tyle że ja nie używam czosnku, a samego majonezu. No i nie nakładam jednej warstwy ketchupu i majonezu, a dozuję je ‚kleksowo’ na każdej z warstw :)

    1. Nazwa „Gyros” jest zamienna dla tej sałatki, pewnie wzięła się od przyprawy w której marynuje się kurczaka.

  3. Ja robię także sałatkę z piersi kurczaka i nazywam ją „Gyros”. Tylko daję pomidory, ogórki konserwowe, cebulę, kukurydzę i pekinkę. Także układałam warstwami, na wierz majonez pomieszany z ketchupem. Teraz Mieszam wszystko razem, gdyż smak jest bardziej wyrazisty. Z chęcią wypróbuję także tę. Lubię próbować nowych rzeczy, Pozdrawiam.

  4. Uwielbiam sałatkę kebab – ale nigdy nie dodawałam żółtego sera – teraz muszę spróbować – bo wygląda bardzo apetycznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>