pikantne ogórki

Pikantne koreczki – ogórki z chili.

Sezon ogórkowy w pełni :).
W ostatni weekend przerobiłam 15 kg ogórasów. Mamy kiszone, marynowane z kurkumą, sałatkę ogórkową oraz pikantne koreczki ogórkowe.

Koreczki robię od kilku lat. W smaku są ostro-słodkie i rozgrzewają w zimowe popołudnia. Wprost idealne jako dodatek do obiadu po całym dniu spędzonym na nartach :).
CAM03793 (2)

Składniki:
3 kg ogórków (nie za dużych)
10-15 ząbków czosnku
4,5 łyżki soli

Zalewa:
4 szklanki octu (zwykły 10%)
1 kg cukru

Ogórki umyć i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm, czosnek pokroić w plasterki. Wszystko razem posolić, wymieszać i odstawić na 8 godzin.
Po tym czasie odlać powstały sos (nie będziemy go używać).

Do ogórków dodać 1 łyżeczkę mielonego chili, wymieszać i nałożyć do wyparzonych słoików.

Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać ogórki.
Odstawić do góry dnem aż ostygną.
Słoików nie gotuję, powinny się zawekować.

 

P.S
Jeśli będziecie kupować czosnek do przetworów, to zwracajcie uwagę na to, by był to nasz polski czosnek. Rozpoznacie go po tym, że jest szaro – fioletowy. Chińska odmiana jest biała.

Nasz rodzimy jest bardziej ostry w smaku i intensywny w zapachu oraz podobno zawiera więcej allicyny. To właśnie allicyna ma właściwości bakteriobójcze i działa jak antybiotyk.

Udostępnij na:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>