soczewica (2)

Pasta z soczewicy do chleba

Po długim weekendzie powrót do kuchni ;).

Dzisiaj proponujemy Wam smarowidło do chleba z soczewicy, bardzo smaczne i zdrowe :)

Składniki:

100 g czerwonej soczewicy
1 cebula
1 marchewka
oliwa
2 ząbki czosnku
2 łyżki ajwaru
sól, pieprz, zmielony kminek do smaku

Soczewicę gotujemy do miękkości.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę (do zeszklenia), dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, dusimy jeszcze chwilkę i dodajmy marchewkę startą na dużych oczkach. Dusimy wszystko do miękkości i odparowania nadmiaru wody.

Następnie dodajemy ajwaru (pasta z bakłażana i papryki), wszystko łączymy z soczewicą i miksujemy na gładką masę.
Doprawiamy do smaku pieprzem, solą (polecam różową himalajską) i kminkiem.

pasta_z_soczewicy

Szybki przepis :). Mój brat czasem łączy te pastę z ziemniakami ;).

A ja zmykam na spacer z dzieciakami :). Smacznego.

Udostępnij na:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>