leczo

Leczo z cukinią i kiełbasą. Potrawy jednogarnkowe.

Zanim wpis wakacyjny spod namiotu rozbitego na węgierskich campingach to szybki przepis na leczo, więc dalej zostajemy w klimatach Węgier.

Leczo u nas mama robiła od zawsze, jak tylko pojawiła się młoda cukinia na stole królowało leczo – sycące z kiełbaską, pełne warzyw i witamin, przegryzane białym pieczywem.

Lubię przygotowywać leczo, bo jest to potrawa jednogarnkowa ;), prosta i w miarę szybka.

Leczo z cukinią

Składniki
Składniki jak zwykle na oko 😉 w zależności od potrzeb ilościowych, można je zwiększać i zmniejszać. Ja zazwyczaj robię duży garnek tej potrawy i mrożę sobie, tak by mieć obiadowe koło ratunkowe w letnie, leniwe dni.

– średnia cukinia,
– papryka, ja daję po jednej żółtej, czerwonej i zielonej – lubię jak leczo jest kolorowe 😉
– 3 pomidory
– cebula
– kawałek kiełbasy
– przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra papryka
– oliwa

Przygotowanie

Wszystkie powyższe składniki dokładnie umyć, jeśli cukinia jest młoda i ma w miarę miękką skórkę to też ją tylko myję i dodaję ze skórką. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych.

W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam pokrojoną cebulkę, jak cebula się zeszkli dodaję kiełbasę pokrojoną w kostkę, podsmażam wszystko, aż do zarumienienia, ok 7 minut.

Między czasie kroję paprykę, na większą kostkę, wrzucam do kiełbasy i duszę pod przykryciem, (można dodać ciut wody) aż do czasu jak papryka będzie w miarę miękka, czekając na ten moment kroję cukinię w kostkę, jeśli cukinia ma małe pestki to nie wydrążam jej, jeśli natomiast jest przerośnięta, to pozbywam się nasion.

Wrzucam cukinię i duszę przez ok. 8 minut. Pomidory sparzam i obieram ze skórek, pokrojone dodaję do garnka, wszytko duszę jeszcze przez 10 minut i doprawiam do smaku.

Gotowe.

Podaję z chlebem.

Podróżując po Węgrzech uświadomiłam sobie jak wiele potraw, które robi się w Polsce na co dzień pochodzi właśnie z tamtych rejonów: gulasz, placki po węgiersku, kociołek węgierski, leczo, a po powrocie spróbowałam zrobić tak powszechne tam langosze i powiem nawet, że mi wyszły równie dobre, może przepis niebawem :)

langosz

Udostępnij na:

Jedna myśl nt. „Leczo z cukinią i kiełbasą. Potrawy jednogarnkowe.”

Odpowiedz na „pAnna KrystynaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>