CAM02162

Kompot wigilijny z suszonych śliwek

Menu waszych potraw wigilijnych pewnie już dawno opracowane, ja podaję jeszcze przepis na coś, co tylko w Wigilię i święta Bożego Narodzenia można spotkać u nas w domu – kompot z suszonych owoców.

Składniki:

50 dag śliwek wędzonych (pół na pół z pestką i bez)
40 dag suszonych owoców (jabłka, gruszki)
5 całych goździków
laska cynamonu
skórka otarta z cytryny
cukier lub miód do smaku

Owoce opłukać i zalać zimną wodą (2-3 cm nad owocami), pozostawić na noc (na ok.12 godzin).

Do garnka dodać laskę cynamonu (kto nie przepada, może opuścić), skórkę z cytryny oraz goździki, jeśli owoce „wypiły” dużo wody to trzeba będzie jej dolać, gotować  ok. 30 minut. Całość dosłodzić do smaku miodem lub cukrem. Podawać mocno schłodzony.

Kompot z suszu przyspiesza trawienie oraz perystaltykę jelit, bo zawiera dużo błonnika, tak więc jest niezbędny przy Wieczerzy Wigilijnej. Zawiera również dużą potasu i żelaza.

CAM02157

 

Udostępnij na:

Jedna myśl nt. „Kompot wigilijny z suszonych śliwek”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>