Voilà

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami

Dzisiaj zapraszam do kuchni na wspólne pieczenie chlebka.
Chleb z mnóstwem różnych ziaren, bardzo sycący i zdrowy.
Piekę go średnio raz na tydzień, bo na tyle nam starcza jeden bochenek.

Składniki (nie musicie się trzymać ściśle gramatury):

Składniki

200 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej typ 2000 lub 720
2 łyżeczki soli
pół szklanki otrębów żytnich lub owsianych lub orkiszowych lub pszennych lub wszystkich na raz (wtedy każdych po pół szklanki :))
pół szklanki:
– siemienia lnianego,
– słonecznika,
– dyni,
Jeśli nie lubicie któregoś z powyższych to po prostu omińcie.
ok. 300 ml zakwasu (wcześniej wyciągnąć z lodówki i wymieszać z ciepłą wodą),
ok. 450 ml wody (wodę dolewajcie stopniowo mieszając wszystkie składniki, ciasto na chleb ma być lepkie i lekko lejące się – taka papa.)

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie.
Na filmie zobaczycie, jaka powinna być konsystencja ciasta po dodaniu wody. Jeśli potrzeba więcej wody, dodajcie więcej, jeśli dolało wam się za dużo, dosypcie mąki.

 

Formę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. forma

Ciasto przelać do formy, wierzch posmarować wodą. Chleb przykryć ściereczką i zostawić na kilka godzin, aż wyrośnie i zobaczycie, że ciasto „pracuje” (będzie można zauważyć „bulgot” raz na jakiś czas).

Przed wyrośnięciem.
Po ok. 5 godzinach – pięknie wyrósł

Chleb pieczemy ok. 1h i 10 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół).

Im dłużej pozwolicie ciastu rosnąć i pracować naturalnym drożdżom z zakwasu, tym bardziej kwaśny chleb uzyskacie. Ja często robię chleb wieczorem i zostawiam do wyrośnięcia na całą noc – nad ranem wstaję, włączam piekarnik, tak by na śniadanie mieć ciepły chlebuś.

Voilà
Voilà

Aaaa nie zapomnijcie po wyrobieniu ciasta odłożyć ok. 300 ml zakwasu na kolejny chleb.

Kilka uwag, co do mojego zakwasu – dostałam go od koleżanki i od tej pory go pielęgnuję, tzn. nic z nim nie robię :), siedzi sobie w słoiczku w lodówce od jednego robienia chleba, do drugiego.

Przyznam, że nie próbowałam nigdy wyhodować swojego zakwasu i zrobić na nim tego chleba, więc  nie wiem jak to wyjdzie.

Udostępnij na:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>